Je bent hier:

Hoe kom je uit de vecht-vlucht modus?

Hoe kom je uit de vecht vlucht modus vecht-vlucht modus
Picture of Selma Oppedijk

Selma Oppedijk

Meditatiecoach

Hoe kom je uit de Vecht vlucht modus? 

En leef je vanuit je kracht.

Het vecht- of vlucht systeem is een stressrespons die ons helpt om te gaan met potentieel gevaarlijke situaties.

Als we gevaar voelen, geeft ons lichaam hormonen af die ons voorbereiden om ofwel te blijven en de bedreiging het hoofd te bieden, ofwel ervoor weg te rennen. Deze reactie is bedoeld om ons te helpen overleven, maar kan ook tot problemen leiden als we ons voortdurend gestrest of angstig voelen.
Door ontspanningsoefeningen te doen, kunnen we ons lichaam leren om beter te reageren op stressvolle situaties. Meditatie is een goede manier om dit te doen.
 
Door rustig en geconcentreerd te mediteren, leert ons lichaam de bedreigde en angstige gevoelens die bij stress horen beter te reguleren. Op deze manier kunnen we leren om ons minder gestrest en angstig te voelen in dagelijkse situaties, en zullen we beter in staat zijn om met stressvolle momenten om te gaan.
 
Meditatie heeft een zweverig imago maar het kan ons wel degelijk helpen om met stress en angst om te gaan. De wetenschap achter meditatie is eigenlijk heel simpel: door te leren ontspannen, kunnen we onze stressrespons beter reguleren.
Dit betekent dat we beter in staat zijn om met stressvolle situaties om te gaan, en dat we minder snel last krijgen van allerlei angstige en bedreigende gevoelens.

Dus als je wilt leren om met stress en angst om te gaan, is meditatie een goede optie.

Er zijn verschillende soorten meditaties die je kunt doen, dus experimenteer eens met wat voor jou werkt.
Sommige mensen vinden het fijn om stil te zitten en naar een rustgevende stem of muziek te luisteren, terwijl anderen liever een stukje wandelen of yoga doen. Hoe je het ook aanpakt, onthoud dat meditatie niet moeilijk moet zijn – het is gewoon een kwestie van rustig zitten of staan, en je concentreren op je ademhaling.

Je zult merken dat naarmate je vaker mediteert, je beter in staat bent om met stress en angst om te gaan.

Dit komt omdat je lichaam leert om beter te reageren op deze emoties, en ze minder snel de overhand krijgen. Meditatie is een krachtig hulpmiddel dat ons kan helpen om met stress en angst om te gaan. Door regelmatig te oefenen, kunnen we onze stressrespons beter leren reguleren, en zullen we minder snel last krijgen van allerlei onprettige emoties. Dus als je wilt leren om met stress om te gaan, is meditatie zeker een goede optie!

Graag neem ik je mee in je meditatie beoefening:

1. Ga rustig zitten of liggen, met je rug recht.

2. Sluit je ogen en adem in door je neus.

3. Adem langzaam uit door je mond.

4. richt je aandacht op je ademhaling, en laat alle andere gedachten los.

5. blijf ontspannen en focus je op je ademhaling.

6. Als je gedachten afdwalen, laat ze dan voorbijgaan zonder erop te letten, en focus je weer op je ademhaling.

7. blijf rustig zitten of liggen totdat je klaar bent met mediteren.

Dit is een simpele meditatie die je overal en altijd kunt doen. Door deze oefening regelmatig te doen, zul je merken dat je beter in staat bent om met stressvolle situaties om te gaan. Je lichaam zal leren om beter te reageren op deze emoties, en ze krijgen minder snel de overhand.

Dus als je wilt leren om met stress en angst om te gaan, is meditatie zeker een goede optie!

Hoe kom je uit de vecht- of vlucht modus?

In de app van Meditatiecoach staan korte en langere ontspanningsoefeningen die je op elk moment van de dag kunt beluisteren. Probeer ze nu gratis uit.

Be one… accept the divine spark within your Self.

Probeer de app van Meditatiecoach met meditaties in het Nederlands.

Download the App en begin met mediteren!